Alleen internetten op vakantie, wat zijn de opties?

Je wilt vandaag de dag op vakantie natuurlijk verbonden blijven. Het delen van foto’s, chatten met vrienden en familie, het opzoeken van leuke restaurantjes, of het gebruiken van navigatie: dit alles doe je eenvoudig via het internet. Wat zijn de beste opties voor alleen internet op vakantie, zonder dat je hoeft te betalen voor bellen en sms’en? Lees het hier!

Lokale simkaart in het buitenland

Je kunt in het buitenland lokaal een sim aanschaffen en hierop tegoed of een internetbundel zetten. Deze kun je vervolgens gebruiken om gedurende je verblijf te internetten. 

Houd er rekening mee dat je soms wel moet registreren om een simkaart te kunnen kopen. Daarnaast wil niet iedereen in het vakantieland zelf nog op zoek gaan naar een oplossing voor internet. Is dit voor jou geen probleem, dan is het dus een prima optie om een lokale simkaart in het buitenland te kopen.

Data only

Een populaire oplossing is een data only simkaart (meestal via prepaid, kan echter ook via een abonnement). Deze kun je van tevoren online aanschaffen en je betaalt alleen voor internet. Data only simkaarten kopen doe je het beste online, omdat je via het internet meer aanbod hebt. Zo kun je specifieke simkaarten vinden voor jouw gewenste land(en). Ook kun je beter het aanbod van verschillende providers vergelijken.

Data simkaarten zijn ontwikkeld voor alleen internet, waardoor ze geschikt zijn voor bijvoorbeeld in een smartphone, tablet, dongel, of MiFi router, zodat je op vakantie zorgeloos mobiel internet hebt.

Prepaid simkaart of sim only abonnement

Tenslotte kun je een Nederlandse prepaid kaart of sim only abonnement gebruiken in het buitenland. Dit is vooral handig binnen de EU, omdat je gebruik kan maken van iedere standaard simkaart tegen dezelfde prijzen als in Nederland. Je hebt dan dus geen extra kosten. Toch zijn er een aantal risico’s, zoals buiten je bundel gaan. Hierbij kan er sprake zijn van hoge kosten, wat men vaak pas achteraf realiseert.

Buiten de Europese Unie is het een ander verhaal en kun je je Nederlandse aansluiting niet tegen dezelfde prijzen gebruiken. Je betaalt dan vaak hoge bedragen per MB internet, dus houd hier rekening mee. 

Daarnaast betaal je met een standaard simkaart of abonnement vaak ook voor bellen en sms’en. Dit is dus niet specifiek ‘alleen internet’. Al met al is een Nederlandse prepaid simkaart of sim only abonnement dus wel een optie voor internet op vakantie, maar er zijn zeker situaties waarin dit niet de beste oplossing is.